De principes achter de overlevingspatronen

Dit zijn de principes achter de overlevingspatronen. Het hart van hoe overlevingspatronen worden gevormd en hoe je terug kunt keren naar aanwezigheid, wordt hier uitgelegd (o.b.v. Steven Kessler).

Onze natuurlijke staat is simpelweg aanwezig zijn. In deze staat zijn we ontspannen en tevreden.

Als er te veel energie ons lichaam en zenuwstelsel raakt, raken we overweldigd. Als we getroost worden, zullen we de energie afvoeren, ontspannen en terugkeren naar simpelweg aanwezig zijn.

Als we als kind niet getroost worden maar in plaats daarvan overweldigende gevoelens hebben, beginnen we een verdediging tegen die gevoelens op te bouwen. De verdediging beschermt ons tegen het direct ervaren van onze overweldiging.

Als kind kunnen we verschillende verdedigingsstrategieën uitproberen. We blijven bij degene die ons het best helpt om de problemen die we tegenkomen op te lossen.

Als we een bepaalde verdedigingsstrategie vaak genoeg gebruiken, wordt het een gewoonte en wordt het vervolgens een overlevingspatroon.
Alle overlevingspatronen komen voort uit het gevoel onveilig te zijn en zijn allemaal pogingen om een gevoel van veiligheid voor onszelf te creëren.

We construeren onze overlevingsstrategieën op basis van de talenten en vaardigheden die we hebben.

Alle overlevingspatronen zijn vaardigheidsgericht, omdat het succesvolle gebruik van elk patroon afhankelijk is van de vaardigheden die nodig zijn om het te laten werken.

Elk van ons komt meestal terecht in een primaire overlevingspatroon en een backup-patroon. Sommigen van ons hebben twee backup-patronen.
maakt dat we het contact verliezen met ons ware zelf, dat aanwezigheid is.

Het zich bevinden in een overlevingspatroon beïnvloedt onze zintuiglijke waarnemingen, onze ervaring en de betekenis die we aan onze ervaring toekennen op manieren die het overlevingspatroon bevestigen en versterken. Hierdoor worden onze ervaringen, overtuigingen, identiteiten en overlevingspatronen een zelfversterkend systeem.

We kunnen bijna de hele tijd in een overlevingspatroon blijven, waarbij het stil op de achtergrond draait of luidruchtig op de voorgrond. Dit vormt grotendeels onze persoonlijkheid.

Ons valse zelf en onze overlevingspatronen maken onbewust veel van onze keuzes met betrekking tot interesses, vrienden, geliefden, carrière, enzovoort.

We kunnen leren herkennen wanneer we ons in een overlevingspatroon bevinden, en we kunnen de vaardigheden verwerven die nodig zijn om onszelf uit dat patroon te verschuiven en terug te keren naar aanwezigheid.

Hoe meer we aanwezig zijn, hoe minder nuttig en aantrekkelijk we het patroon vinden. Onze identiteit begint te verschuiven van het patroon naar aanwezigheid.

Als volwassene kunnen we spirituele praktijken doen om opnieuw verbinding te maken met aanwezigheid als ons ware zelf, maar totdat we de kerntrauma’s in ons lichaam helen die onze overlevingspatronen voeden, zullen we nog steeds in onze patronen terechtkomen wanneer we overweldigd zijn.

Een helende ervaring die het kerntrauma oplost dat een overlevingspatroon heeft gecreëerd, kan het patroon “breken”. Eenmaal gebroken, verliest een overlevingspatroon veel van zijn overtuigende emotionele kracht.

Aangezien het gebruik van een van de patronen het herhaaldelijk oefenen van bepaalde vaardigheden vereist, bevordert elk patroon zijn eigen specifieke reeks talenten.

1200 800 Joan