Contra indicaties bij ademwerk

Contra indicaties

Ademwerk, ook wel ademhalingsoefeningen of ademtherapie genoemd, kan veel voordelen bieden, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de concentratie en het bevorderen van algemene gezondheid en welzijn. Er zijn echter bepaalde contra-indicaties waarbij voorzichtigheid geboden is of ademwerk zelfs vermeden moet worden. Deze contra-indicaties kunnen variëren afhankelijk van de specifieke techniek en de gezondheidstoestand van de persoon. Hier zijn enkele algemene contra-indicaties:

Hart- en vaatziekten: Mensen met ernstige hartproblemen, zoals een recente hartaanval, ernstige hypertensie (hoge bloeddruk), of hartritmestoornissen, moeten voorzichtig zijn met intensieve ademhalingsoefeningen die de hartslag en bloeddruk kunnen beïnvloeden.

Psychische aandoeningen: Mensen met ernstige psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, of ernstige angststoornissen kunnen negatieve reacties ervaren door sommige ademhalingstechnieken. Hyperventilatie en intensieve ademhalingsoefeningen kunnen angst en paniekgevoelens verergeren.

Epilepsie: Ademhalingsoefeningen die leiden tot hyperventilatie of snelle veranderingen in zuurstof- en kooldioxidegehaltes in het bloed kunnen bij sommige mensen epileptische aanvallen uitlokken.

Zwangerschap: Sommige intensieve ademhalingstechnieken kunnen niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen, vooral in de latere stadia van de zwangerschap, omdat ze de baarmoeder kunnen stimuleren en onbedoelde samentrekkingen kunnen veroorzaken.

Recent trauma of operatie: Personen die onlangs een operatie hebben ondergaan of ernstige verwondingen hebben opgelopen, vooral in het gebied van de borst, buik of hoofd, moeten voorzichtig zijn met intensieve ademhalingsoefeningen die de druk op deze gebieden kunnen verhogen.

Chronische obstructieve longziekte (COPD): Hoewel ademhalingsoefeningen gunstig kunnen zijn voor mensen met ademhalingsproblemen, moeten personen met ernstige vormen van COPD voorzichtig zijn met technieken die hyperventilatie of langdurige ademvasthouding met zich meebrengen, omdat dit hun ademhalingsfunctie kan verslechteren.

Astma: Hoewel ademhalingsoefeningen vaak worden aanbevolen voor mensen met astma, kunnen sommige technieken aanvallen uitlokken als ze niet goed worden uitgevoerd of als ze te intens zijn.

Netvliesloslating: Mensen met een netvliesloslating (losgeraakt netvlies) moeten voorzichtig zijn met ademwerk, vooral technieken die sneller en dieper ademen vereisen. Dit komt doordat deze technieken de intraoculaire druk (oogdruk) kunnen verlagen, wat het risico op blijvende schade aan het gezichtsvermogen kan vergroten. Het verhogen of verlagen van de intraoculaire druk kan de toestand van het netvlies verergeren en leiden tot verdere complicaties.

Het is altijd belangrijk om te overleggen voordat je begint met ademwerk, vooral als je een van de bovengenoemde aandoeningen hebt. Een gekwalificeerde instructeur van Heart Core kan helpen bij het aanpassen van ademhalingstechnieken om ze veilig en effectief te maken voor jouw specifieke situatie.

2560 1440 Richard Zoet